Direktlänk till inlägg 11 mars 2007

Mössa inomhus-för eller emot?

Av Persilja - 11 mars 2007 15:19

I vår stad är det inte tillåtet att ha mössa inomhus på skolorna.
Detta är något som jag har så svårt att förstå!!!
Det är ett mode (som väl snart borde vara ute???) bland unga att ha mössa/keps/pannband inomhus. Själv tycker jag det är snyggt och kul och har absolut inga problem med det. Min 8-åring har en kamouflagekeps som han köpte förra sommaren som han är helt oskiljaktig med. Hemma. I skolan är den inte tillåten. Han tar på den när han vaknar och har den tills han somnar. När han kommer från skolan är det det första han går och hämtar. Han är som Emil med sin mysse.

Men VARFÖR får de inte ha mössa i skolan?
Jo, för att det är skolans "policy". Men VARFÖR? Det finns inget svar på det. En del lärare säger att det är ohygieniskt, en del att det är en hövlighetsgest att ta av mössan, en del att det kan bli lössepidemier. (!)
Jag häpnar över alla förklaringar barnen får. Två av mina barn är såna som alltid måste ifrågasätta allt. (Bra egenskap!) Så de har frågat och fått alla dessa olika svar.

Men undomarna och barnen har inte mössorna för att vara ohövliga. Det är ju bara en tolkning av just den som blir förolämpad. Så var det förr, ta av mössan och skrapa med foten och bocka och buga inför överheten. Visa respekt. Jag tycker det är ett sundhetstecken hos ungdomarna att "revoltera" mot en så gammal fördomsfull regel.
Bild lånad från denna sida.

 
 
Ingen bild

Lantliv

11 mars 2007 15:45

Det finns ingen bra förklaring tror jag - handlar om maktmedel, fattar inte att de orkar hålla på. Tänk om de kunde ta tag i de verkliga problemen, suck

 
Ingen bild

Maine

11 mars 2007 17:13

Jag tycker oxå att det är urdumt! Va spelar det för roll. Hålla på att bråka om sånt när det finns viktigare saker att ta tag i. Mobbing t.ex som verkar finnas mer eller mindre på alla skolor. Men skolpersonalen blundar för det, vill inte se, inte höra. "Nej, men han/hon menade inte så, ta det inte personligt..." "H*n är för känslig, h*n behöver tuffa till sig lite.." Det spelar ingen roll om skolorna har mobbingplaner eller inte, det är bara massa fina ord. Så, huvudbonad på eller av är en struntsak!

 
Hannele

Hannele

11 mars 2007 17:47

Jag har förstått att det handlar inte bara om mössa, utan egentligen om frisyren. Det tar en bra stund på morgonen och vaxa sej och göra fint, man ska klippa sej ganska ofta också. Då är enklare bara att ta på sej mössa. Mej stör det inte, fast på någon arbetsplats har jag inte sett..

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Liten

Liten

11 mars 2007 19:48

Vi blev kallade till ett viktigt möte i min dotters klass för några år sen. Klassen var stökig och lärarna tyckte det var jobbigt. Då var det en pappa som tog upp det här med "mössa på eller av". Tillslut så var alla föräldrar nästan som tokiga för att mössorna måste av. Jag och klassläraren satt bara och gapade. Så tillslut så frågade jag om dom verkligen trodde att klassen var jobbig för några hade mössa på sig. Och han som startade möss-frågan trodde det, för det betydde att läraren inte hade nån makt. Läraren som var för att ungarna skulle få ha mössa på sig avslutade mötet rätt snabbt. Hon insåg att det inte var nån idé. Går inte att ända på insnöade föräldrar som tror att dom lever på 40-talet när många elever var rädda för lärarna. NÄ, släpp mössorna fria!

http://liten.bloggagratis.se

 
Gerda-Thyra

Gerda-Thyra

21 mars 2007 11:12

Två av mina pojkar "bor" i sina mössor, det är 21-åringen och den ena 11-åringen! 23-åringen är en riktig "keps-man" av födsel och ohejdad vana.
Jag har genomlevt och genomlever fortfarande diverse olika "moden" men det bestående genom många, många år med alla pojkarna, är nog "häng" på brallorna...
Jag bryr mig inte, jag har lärt mig att de får ha precis det de själva trivs bäst med och se ut precis som de själva vill... det är enklast så för alla parter! ( men jag har nog alltid föredragit när min barn har haft jättelångt hår.... fast de är fina i snagg också... fniss)

http://gerda-thyra.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Johan

4 februari 2011 23:58

Det är egentligen ganska enkelt. De unga i samhället måste helt enkelt lära sig att följa vissa uppsatta regler, även om den regeln kan kännas dum eller onödig. Hela vårt samhälle bygger på det. Som jämförelse kan vi ta mobiltelefonen, är det OK att sitta och hålla på med mobiltelefonen under en genomgång bara för att det är OK att använda den hemma vid TV:n?

Persilja

4 mars 2011 15:45

En regel om att inte ha mobiltelefon är rak och tydlig. Det finns en orsak. Men vad finns det för orsak med mössregeln? Jag är inte alls emot regler och att man ska följa dem, jag är emot regler som finns "bara för att". Om ett barn frågar varför ska man kunna ge ett svar som är förståeligt. Det accepterar de flesta barn. Men mössregeln är otydlig och i mina ögon dum. För mig räcker inte ditt argument och inte heller din jämförelse. Det är helt skilda saker enligt mig. Tack för att du kommenterade!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11
12 13 14
15
16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards