Direktlänk till inlägg 20 april 2007

Det är sämre att vara ful.

Av Persilja - 20 april 2007 17:53

Jag tror bestämt att pms:et har gett sig på min skrivarlusta nu också. Så nu får jag anstränga mig allt jag kan för att klara av att skriva några rader...

Det här med bloggandet är rätt intressant i sig. De flesta som läser bloggar skriver ju egna. Så alla har en relation till det.

Jag har kommit på att bloggandet är ganska demokratiskt.


Framför allt utseendemässigt.

Ingen bedöms efter sitt utseende utan alla får chansen att komma till tals oavsett om de är snygga eller fula.


Hoppsan, där hoppade nog en och annan till. Vadå fula, så får man väl inte säga. Men om man ska vara riktigt sanningsenlig så bedömmer vi väldigt mycket varann efter hur vi ser ut. Vilken stil vi har. Om vi bryr oss om hur vi ser ut eller inte. Om vi liknar varann. Om vi tycker att den andre/a är attraktiv eller inte.


Så är det i samhället idag.

Like it or not.

Bland unga är det nästan BARA så. Där bedöms man dagligen hårt efter hur bra man passar in. Vilken stil man har. Vilka kläder, vilka skor, vilken cykel, vilken mobil, vilken sportutrustning man har, vilka föräldrar och så vidare.


Men det förekommer i STOR utsträckning bland oss vuxna också!


I bloggen kan man välja om man vill synas eller inte. Man kan slippa visa sin nuna om man inte vill. Är man van att bli betraktad som "ful" kan jag förstå att det är en befrielse att få komma tills tals utan att bli bedömd först.


En som är ovanligt snygg kanske också är van att bli bedömd efter utseendet. Det kanske inte heller är så lätt, många kanske utgår ifrån att de är odrägliga eller ouppnåeliga eller att de tror att de är förmer än andra. Men jag tror inte att det är att jämföra med att bli betraktad som ful.


Vårt samhälle har normer för vad som är snyggt.


Titta på fröken Sverige kandidaterna år efter år. De är svåra att skilja åt. Det är svårt att minnas någon särskild i sällskapet. De har alltid långa slanka ben, lagom smal midja, lagom stora bröst, lagom lång näsa, stora ögon, välvinklade ögonbryn och lagom ljus hy. Ibland ställer någon med mörkare hy upp men alla mått är desamma.

Vad är det som säger att alla tycker just detta är vackert???


För det tycker vi ju inte.

Vi är präglade att tycka det, men många av oss gillar mer karaktär i utseendet.

Men inte för mycket karaktär.

Inte för tjockt, inte för vasst, inte för runt, inte för kantigt, inte för hårigt, inte för långt, inte för kort osv osv...


Det här är sorgligt men tyvärr en ganska sann bild av vårt samhälle.


Visst kan man dra till med att "det är insidan som räknas" och utsseendet spelar ingen roll" men det är faktiskt inte så.



Det finns säkert undersökningar som visar att vackra människor åtnjuter mer fördelar i vårt samhälle.

Att de får komma tills tals oftare.

Medan de som inte betraktas som vackra får väldigt mycket mindre chans att komma till tals.

Utseenderasism.

Precis som det finns åldersrasism.

Och förstås vanlig rasism.


Men utseenderasismen hör man sällan talas om!!!

Vem vill erkänna att de utsatts för det. Det är ju att erkänna att man är FUL. Det vill man väl inte!!!


En del lägger ner en förmögenhet på sitt utseende. Smink, frisörbesök, solarium (finns det såna som solar fortfarande?) vaxningar hit och dit, kläder, träning osv osv.


De kanske kan vända ett "fult" utseende till ett som betraktas vackert, eller i allafall snyggt.


Och så får de åtnjuta lite mer fördelar...


Har jag fel???

Jag hoppas jag har det!!!

Jag hoppas verkligen det.


Jag tror inte att många är beredda att acceptera ett sånt här resonemang. Det är så TABU!

Det är verkligen inget man pratar om!


Men nu har jag gjort det.

Jag tycker inte så här! Att man ska dela upp människor i snygga och fula.

Men jag tror att det är så här.


Inte överallt gudskelov. Men på tillräckligt många ställen i samhället.


Ett sött barn blir säkert bättre behandlat än ett som inte betraktas som sött. Det är gräsligt! Men det är troligen sant.

Kanske inte att ett mindre sött barn blir dåligt behandlat, men jag kan ge mig den på att ett "väldigt sött" barn blir lite bättre behandlat.


Vad gör vi åt detta???


Finns det något att göra???


Först måste vi SE att det förekommer.

Det är steg ett.

Sen får vi ta tag i det.

Är det någon fler som sett detta???


Bloggen, där vi får komma till tals utan att först bli bedömd för vårt useende, är ett steg i rätt riktning!








 
 
Anna

Anna

20 april 2007 19:53

Hur säger man? Slå spiken på raken? Eller på brädan? Någonstans ska man slå spiken när man säger precis, superexakt och rakt in som du gör. Det där struntpratet om att det är insidan som räknas är bara, ja struntprat. Om någon ska ta sig besväret för att gå in på min insida så måste denne ta sig igenom min utsida först. Är man ful då är det kört. Men vem är ful och vem är vacker? Det där blonda, smalmidjade och magplattade kvinnofolket väcker avund och får förtur till de roliga sakerna i livet. Inget illa om vackra kvinnor. De tycker säkert att det är jobbigt att ingen ser deras insida utan fastklistrar sig vid de perfekta brösten eller det vita leendet. Mina bröst är misshadlade av mina två barn och mitt leende är vitt enbart när jag har munnen full med tandkräm. Men jag har ingen lust att anpassa mig till någon norm. Jag är som jag är.

http://www.annastilla.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

20 april 2007 19:59

Ju äldre man blir desto lättare kan man bortse från utsidan. Men bland de unga idag är det jävligt hårt och väldigt fixerat vid utseendet.
Ja vem är ful och vem är vacker. Ska vi verkligen låta media bestämma detta åt oss? För så är det idag. Vad hände med Britney när hon gjorde sig ful? Då kastade sig hyenorna över henne och det blev plötsligt än mer accepterat att vara elak.
Det är ett obehagligt fakta att ta in.
Ger man alla människor chansen att "synas" dvs komma till tals skulle inte fult och snyggt ha någon funktion längre. Men idag får inte alla komma till tals...

 
Lilla My

Lilla My

20 april 2007 20:37

Det enda jag kommer på är att det finns inga fula människor...bara mindre vackra..Jag tycker inte att det finns fula människor..kanske de inte är så vackra på utsidan men när man lär känna dem så blir de vackra.Alltså...skulle man känna alla människor så skulle ingen vara ful ..
Det är ganska skönt att vara lite äldre och nånstans vara trygg i att kunna/tordas vara sig själv mer och mer.Ha en bra dag!

http://myslivochhem.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

20 april 2007 20:58

I den bästa av världar tycker alla som du. Men det är ju nu inte så att vi lär känna alla och det var det som var lite kärnan i mitt inlägg- att någonstans hindrar utseendet oss från att närma oss varandra. I dagens upplysta samhälle borde vi rimligen komma längre från detta men istället har detta problem bara växt!!! Utseendefixeringen slår alla rekord idag.
MEN då finns bloggen och där har vi kommit ett steg längre bort från denna kategorisering av människor! Det gillar jag skarpt!!!

 
elaina

elaina

20 april 2007 22:18

Min mormor sa ofta "Ful får man vara men inte dum é..."
(dum i bemärkelsen osnäll tolka jag det som liten)
Tycker det ligger nånting i det uttrycket: spelar ingen roll hur bra en människa ser ut, om den är nedrig å elak så finns det ingen fulare.

Men tvärtom: alldagliga halv-osnygga som är nå´otroligt snälla, hjälpsamma å omtänksamma, skulle då egentligen vara värda att bli fina i omgivningens ögon.

Fast så äre ju tyvärr inte direkt i den bistra verkligheten: många som lider onödiga helvetes-kval, speciellt dom unga och en mediacirkus som haussar upp idealen nå´diaboliskt gör ju inte saken bättre.

Att göra nå´t globalt är en utopi, istället får vi väl lite till mans göra vad vi kan för att folk ska känna sig uppskattade som person å inte dömas efter sitt utseende.

Jag har det som mitt jobb varje dag å det är ett krävande men givande arbete: Kan vi förhindra att nå´n mår pest så är det guld värt, men omgivningens ögon är ack så hårda å kan trasa sönder en ömtålig själ med bara en blick...
:0{

http://elaina.bloggagratis.se

 
Barbro

Barbro

20 april 2007 22:19

Mycket intressant inlägg. Självklart dömer alla människor efter ett första intryck, MEN jag måste säga att full (ja, inte helt full, än finns det plats kvar...) av livserfarenhet så har man lärt sig. Allt mer värdesätter jag ärliga och raka människor, människor som man kan diskutera med och som berör en, de som har en åsikt oavsett utseende. Min intolerans mot oliktänkande och mina fördomar (som jag naturligtvis förnekade som ung men som jag ser klart i backspegeln idag...) har helt kommit på skam. Idag kan jag med gott samvete säga att jag aldrig varit så nyfiken på andra människor tidigare, oavsett sexuell läggning, utseende eller härkomst. Några av mina allra bästa vänner har avvikit från den generella "normala" ramen för vad man förväntar sig och det är hos dem jag hittar de intressantaste samtalen och de mesta vettiga analyserna. Vad har det med ful och vacker att göra? Ja, det är ju fördomar vi pratar om, åt bägge håll. Säg den som inte i första läget bedömer en långhårig yppig blondin, populär hos det motsatta könet, som mest troligt mindre intellektuell... varför skulle hon annars tillbringa så mycket tid i spegeln? För det gör man väl om man ser bra ut???? Alltså, ser du bra ut får du kämpa för att tas på allvar. Den mindre attraktiva däremot får nog kämpa mer för att synas och ta plats, men tas oftast på större allvar när det väl gäller? Nu generaliserar jag som ni förstår... men det är intressant och det finns många infallsvinklar. Ta bara det här med barnen. Det är klart att många föräldrar väljer kompisar till barnen. Det är också därför som impopularitet eller mobbing kan förekomma i generationer... Man förutsätter att föräldrar är kloka och insiktsfulla men, kom ihåg, en mamma är bara en liten flicka som råkat bli stor. Klart att hon vill att hennes barn ska ha de "bästa" kompisarna!? Ja, nu får jag väl på pälsen och det kanske är med rätta men jag kan se och höra detta i ett underliggande resonemang bland vänner och bekanta... Försöker dock själv att låta barnen välja själv, det är trots allt de själva som vet bäst vem de fungerar bra med. Slutsats. Visst har utseende betydelse, likväl som personlighet men vi måste sätta människan som helhet i första rummet. Sedan finns det alltid de man går mer eller mindre bra ihop med... men det ska inte utseendet enbart avgöra. Hoppas kunna ge mina barn styrkan att se under ytan... kramis Persilja för dina tänkvärda ord

http://www.barbros.blogg.se

 
se här vilken skönhet!

se här vilken skönhet!

20 april 2007 22:21

"allt ligger i betraktarens ögon"
på gott och ont.

http://bp3.blogger.com/_-AIv0TMfXa0/RiMtKUwtVuI/AA

 
Dubbelörnen

Dubbelörnen

20 april 2007 22:21

Instämmer helt med dig.. bloggen är verkligen ett forum där det skrivna ordet värderas först, d v s dina tankar o inte ditt utseende. Håller helt med dig att visst bedömmer vi människor utifrån deras utseende. Söt o trevlig, positiv, tillmötesgående... Mindre vacker ... avvaktande. Smal o snygg, lyssnar o är posititv.. Tjock o mindre vacker... skeptisk, avståndstagande...

Men bakom bloggen är vi alla lika... Har funnit vänner på nätet som jag även träffat IRL o som nu är "verkliga" vänner... Vänner som man gillar oavsett utseende, ålder osv... bara för att de skriver de jag gillar...

Kramar

http://karljohansgarden.blogspot.com

 
Esters mamma

Esters mamma

20 april 2007 22:49

Men...
Är det inte så att bloggarna oxå är olika *snygga*? Att en del bloggar är fula? Att en del blir mer värda än andra? Att vi kategoriserar bloggar oxå?

Man ser så tydligt hur samhället ändras, att attityderna ändras och värderingarna bara sen jag var liten. Även om jag kommer ihåg dom där populära tjejerna på mellanstadiet som hade jeans från Gul & Blå och rätta frisyrerna så är de nog tuffare för ungarna idag. Allt är så uppblåst!
Det börjar redan i magen när man ska kolla kön och köpa rätta grejerna till den nyfödda. Är det samhället eller vi som ser till att det får fortgå? Iofs så är vi ju samhället...

http://estersmamma.blogg.se

 
Hundbiten

Hundbiten

20 april 2007 23:04

Som tur är, Persilja, finns det fortfarande vuxna som inser detta. Du är en av dem och tack gode gud att fyra av dessa vår tids barn har dig som mor! Det är svårt, för barn och ungdomar att stå emot trycket (ja, även barn, det kryper längre och längre ner i åldrarna detta med utseendefixering!) Men med föräldrar som vet vad som räknas, vad som betyder något, vad som är viktigt och rätt, har barnen iallafall EN kanal som påverkar dem i rätt riktning.

Men visst är det svårt. För jävligt och svårt. Så oerhört många tycks leva i en fantasidimension, utan anknytning till det som är riktigt på riktigt, och viktigt.

Jag vet att jag inte behöver säga det - känner dig inte så väldigt väl, bara genom bloggen, men "känner" dig ändå, och säger det ändå - se bara till att föra vidare dina värderingar och energi till dina underbara barn. För där har du fyra till som kan bidra till en bättre värld!

http://www.hundbiten.bloggagratis.se

 
Hundbiten

Hundbiten

20 april 2007 23:14

Jag glömde en sak: Läste en undersökning för några år sedan. Man hade satt ett gäng barn att titta på porträtt (fotografier) på andra (för dem okända) barn, och man bad de betraktande barnen att berätta vad de tyckte om personerna på bilderna.

Det (ned)slående var att de allra flesta av de betraktande barnen hade mycket negativt att säga om de överviktiga barnen på fotona. Minns särskilt att de tyckte att de lite tjockare barnen såg "elaka, fula och dumma" ut. :(

Så där har du det. Bedömningingen. Första intrycket som kan vara så svårt att ändra för många.

Tycker undersökningen (som jag TYVÄRR inte minns exakt vart jag fick tag på) säger en del om vilka värderingar som präntas in i vårt "moderna" samhälle. Hemskt, hemskt sorgligt, det är vad det är.

http://www.hundbiten.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persilja

20 april 2007 23:43

Anna Stilla: ("slå huvet på spiken" menade du?)

Elaina: Ja, man hoppas ju på att den breda massan inte är som det man ser i media, men ibland undrar man ju hur det är ställt hos den breda massan också...men man måste ju ha hoppet!

Barbro: Du har så rätt i allt du säger. människan verkar ju bli klokare ju längre hon lever. Isåfall borde det ju vara positivt med alla äldre mammor vi ser idag. Hoppas de flesta blir klokare med åren!!!

Dubbelörnen: Ja, bloggen är en mycket bra uppfinning och säkerligen därför det är så stort detta med bloggning.

 
Ingen bild

Persilja

20 april 2007 23:51

Esters mamma: Jo, jag tänkte faktiskt på det när jag skrev men kände att jag skulle dra iväg för långt. Visst är det så. Det finns yta även på bloggen. Kanske man ska tona ner sin önskan om att få en snyggare blogg!!! Och det där med att tom bebisarna ska vara modeoffer...det är ju gulligt men vi borde tänka lite längre!!!

Hundbiten: Tack för snälla ord men det är det som skrämmer mig också att man INSETT detta men kan inte göra så mycket mer än att påverka sina egna barn som i sin tur utsätts för en enorm påverkan av kompisar och annat. Just nu vill min dotter mer ha det som kompisen har och tycker det som kompisen tycker och struntar i vad mamma tycker...Nej, struntar gör hon inte men kompisens värderingar är minst lika viktiga-så OOOjag kompisarna är viktiga!!! Man får hoppas att de trivs bäst med de som har likannde värederingar!
Undersökningen du nämner känner jag igen när du sa det! Det är skrämmande intressant.
VI vuxna ger barnen denna bild!!!
Som du säger så sorgligt så sorgligt!!!

 
IT-mamman

IT-mamman

21 april 2007 08:08

Satt och såg på tråkiga "Inför Eurovisonschlagerfinalen" igår. Bedömarna pratade para om hur stylade de som framförde bidragen var eller inte. Och att " låten var väl bra, men med det utseendet så skulle det nog inte räcka för en seger". Oj, oj.
Förresten Persilja, vill du kräkas lite mer, kom in på min blogg. Nu finns det bilder! Hänt Extra!

http://itmamman.wordpress.com

 
mria

mria

22 april 2007 18:12

Oj!

Här åker man över helgen till nya huset och du bara fortsätter att spotta ur dig inlägg efter inlägg med fler sanningar än nånsin....

Du tänker inte spara på lite åt oss andra att grubbla över?

Du har såå rätt Persilja! Men normen, alltså vad som anses vara vackert eller fult bestäms i första hand av majoritet som i sin tur får det bestämt av komersialismen... Har varit inne och nosat på detta förut.

Till och med på 16-1800 talet bestämdes norm av försäljningen av produkter samt i högre grad än idag av klasstillhörighet där det främsta utseendet och norm tillhörde adel osv... Idagbestäms norm i högre grad av marknaden.... Ta raka, slanka tviggy som var modernt för att modebranschen löser av med baywatch och kurvor samt silikon... Nu är modebranschen tillbaka vid tviggy igen, vi följer bara efter...

När barn blir så här fixerade vid "alla andra" så är det dels en utvecklingssak, det finns en värld utanför mamma och pappa men om mamma och pappa inte faller för normvärderingarna så har barnet mycket högre möjlighet att klara av att balansera sig fram på världen utanför och mamma, pappa värderingar för att till slut vara så stark att den klarar att foga in sin "egen" väg bland detta.

Kram på dig Persilja!

http://gnallspikarochlivsflanorer.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards