Direktlänk till inlägg 3 maj 2009

Laga dina saker. Våga vara en lufs.

Av Persilja - 3 maj 2009 07:37

Laga dina saker eller behåll dem trots att de är lite trasiga.

Vi är väldigt snabba på att kasta och köpa nytt om något går sönder.

Det kan kosta en slant att laga en sko men ur miljösynpunkt lönar det sig alltid.

Ta porslin till exempel, så ofta det går flisor ur tallrikar eller blir ett hack i porslinet. Det är många som slänger tallriken då. Varför då? Den funkar ju fortfarande som tallrik!

Jag brukar ge mina prylar en levande touch.

Jag tänker så här: "Tallriken blir ju ledsen om den inte får vara med bara för att den skadat sig. Tänk om det varit jag. Ska jag inte få vara med längre bara för att jag blir gammal och repig eller tappar ett öra".

Då går det lättare att behålla även en skruttig porslinsamling.

Jeans som fått hål kan man lappa, de allra flesta kläder går att laga. Slit ut sakerna, jag lovar det ger en slags tillfredsställelse. Små hål i sockorna gör inget. Betrakta dem som lufthål. (Stora hål är ännu bättre lufthål.)

Har ni tänkt på att när vi känner att vi måste ha nya kläder för att de börjar bli för trasiga så är det oftast för att vi skäms för omvärlden. Vi tänker på vad ska andra tycka. Hemma i vårt hem bryr vi oss kanske inte om våra invanda mjukisbrallor är alldeles säckiga eller blankslitna eller att favorittröjan är alldeles urblekt och tunn som flor. Vi känner bara hur sköna de plaggen är. Men ska vi gå iväg nånstans ska vi genast vara "hela och rena".

Tänk om alla struntade i detta, vad mycket miljö vi skulle spara!

Sen vi flyttade ut på landet har jag och mannen blivit värsta nördarna. Vi ser ut som två lufsar när vi går på våra promenader. Men det är så skönt för vi bryr oss inte och det gör ju ingen annan heller.

Det är en väldigt skön och avslappnad stämning här i vår by.

Kanske är det så i de flesta byar?

Den hysteriska uppiffningen som krävs för att gå på stan har gjort att jag nästan slutat gå på stan. Vilket ju är en god bieffekt rent miljömässigt.

Detta inlägg slutar här nu som en uppmaning:

Våga vara en lufs som går omkring i nötta halvtrasiga kläder-det spar på miljön!

 
 
Charlotte

Charlotte

3 maj 2009 08:44

Du har så rätt. Laga borde man göra mer än vad man gör.
Något som jag upplevt här där jag bor är att man inte blir accepterad om man inte klär sig efter senaste modet om man så bara ska gå och köpa sig en liter mjölk. Nej, gå till centrum innebär att man ska sminka sig, klä sig snyggt och sätta på sig ett par obekväma skor! NÅGON kan ju sen EN!!! Om jag gillar detta NOT. Ibland funderar jag på att dra här ifrån för att få vara den jag är. Så visst har du rätt i att stan innebär en obegriplig hysterisk uppiffning!
PS... funderar på att sy om t-shirtar till något annat jag kan ha på mig. Något förslag??? Behöver hjälp.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
lycke

lycke

3 maj 2009 09:01

Godmorgon Persilja! Calle snarkar fortfarande och ungarna äter glass i våran säng medan jag gör nyttiga saker som att sitta här, hehe!
Jag blir bara irriterad när tanken kommer på att man kanske borde snygga till sig för en stadstripp, så jag gör oftast inte särskilt mycket - i ren protest...försöker kanske kamma ut tovorna i underhåret, men sen åker jag! Tycker det är skönt att strunta i vad folk i allmänhet tycker...det är ju bara de som är närmast, och viktiga för en, som räknas när det gäller sådant tyckande!

Kram Lycke

http://till-vidas-ara

 
Kvasthilda

Kvasthilda

3 maj 2009 11:30

Min svärmor var av den gamla skolan att man inte kan gå utanför dörren i trasiga kläder. Svägerskan likadan. S-pigan har ju alltid klättrat i träd och räknat ägg o fågelungar. Hur har hennes byxor sett ut?
Nya brallor på yngre kottar håller sig hela och rena med ett snitt av ungefär 1½ timme under första användningen... Sen har nån unge skrapat knän eller skitat ner dem med färg som aldrig går bort. Att de SEN håller sig i exakt samma skick till den dagen de faller i bitar är en annan historia. Hur som helst. Pigans trasiga jeans har varit en vagel i ögat på makens släkt... Vem bryr sig om sånt?
Fast nog händer det att fru S sminkar sig innan hon går på stan - o klär sig i rena kläder. Hemma kan man dravla runt i långkalsonger med knän och trasig gren o tröjor med fläckar...

http://malmdamm.bloggagratis.se

 
Ingen bild

anna

3 maj 2009 13:35

Har ni inte hängt med det allra senaste är ju trasiga jeans ju mer hål desto bättre. Så man behöver inte ens laga!

 
Ingen bild

Stora E

3 maj 2009 14:01

Men du, skulle du inte kunna visa hur du lagar jeans på knäna. HUR syr du?

Bra tänkt annars, jag tänker likadant även om jag också shoppar en del. Dock shoppar jag extreeeeeemt lite om jag jämför med andra.

Du har så rätt när det gäller "bakslagen" som kommer i maj här i sta'n, men jag känner mig lugn så länge det är krattat och städat innan de kommer... Och det är det nu! Hurra! Tidigt, eller hur?

 
carola

carola

3 maj 2009 14:06

ålskar att kika in och läsa och se mig omkring här..
Du skriver så klokt..

Hoppas ni får en trevlig dag
kramisar

http://mammacarola.blogg.se

 
Tant Grön

Tant Grön

3 maj 2009 14:44

Gillar parallellen till den skruttiga gamla människan, tycker att det är väldigt mycket så idag, men jag läste i DN (tror jag att det var) att äldre erfarna människor nu är på modet tack vare den ekonomiska krisen. Inget ont som inte har något gått med sig, yin och yang :-)

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
anna

anna

3 maj 2009 17:27

hmmmm jag fick mig en liten tankeställare där, jag kastar alltid porslinet när det har gått flisor, och det gör det ju titt som tätt när man har hund, man barn och diskmaskin....ska tänka som du nästa gång!

http://www.metrobloggen.se/fashionhaggan

 
Ulrika

Ulrika

3 maj 2009 17:47

Det måste vara så min man tänkte idag när han skulle fixa en cykelsadel och använde en begagnad, upp-och-ned-vänd sko.

http://radhusbloggen.blogg.se

 
Andie

Andie

3 maj 2009 21:50

Tyvärr är det ju så att vissa människor faktiskt dömmer en efter ens kläder och det är väl just därför man piffar upp sig när man ska på stan. För sorgligt nog så finns det ju de som gärna ger elaka kommentarer med stora bokstäver så att man ska höra dem när man går förbi osv.

Men om alla skulle använda sina favorit kläder och skor tills de verkligen föll ihop så skulle nog vi människor ha en bra mycket mer inviduell stil och inte all denna massproducerade sk!t som säljs.

Jag gillar secondhand kläder och det skämms jag inte alls för.

http://www.upinmytree.wordpress.com

 
anki

anki

4 maj 2009 06:53

Håller med, köper mina kläder på RK eller myrorna. Nya hemmet skall fyllas med återvunnet. Man sparar inte bara på miljön, pengarna räcker längre. Synd bara att väggfärg inte går att återvinna!

http://hundgarden.zoomin.se

 
Annica

Annica

4 maj 2009 11:26

Mina två yngsta barn ärver kläder av äldste sonen och av kompisars barn. Det slits ju en del på knän, men de blir hela igen med lite lappteknik! Jag tycker det är jättebra med ärvda kläder! Det är "lilla julafton" varje gång man tar fram en påse med äldste sonens gamla kläder eller när vännerna lämnar av ett par kassar!

http://annicapannicka.bloggagratis.se

 
Tant Grön

Tant Grön

7 maj 2009 23:03

Gu vilka snygga lappar!

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
Ingen bild

mamman

5 juni 2009 16:46

Mina barn får att slita ut kläderna innan de kasseras. Det är ju t.o.m mode i att ha så trasiga jeans som möjligt. Strumporna får de slita på tills åtm 2 tår tittar ut ur strumpan eller att det blir jättehål på nån häl innan de kasseras.

 
Ingen bild

mimmi

9 juli 2009 12:21

Att slita ut kläder spec strumpor har vi inga problem med.......
När grabben är olydig tar vi till vad vi kallar strumpstraff. Han har då bara tillgång till håliga strumpor under en bestämd tid. Brukar bli en vecka eller så. De flesta strumporna har hål så att 2-3 tittar ut i varje strumpa samt att det är hål både under och på hälarna. Istället för utegångsförbud får han välja om han vill vara med kompisar eller stanna hemma. När hålen är så stora att 3-4tår syns brukar jag kasta den strumpan. Grabben sköter sej mycke bättre nu och har straff bara 4-5 ggr/år.
Bra eller dåligt straff???

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards