Direktlänk till inlägg 18 maj 2009

Viktiga saker!

Av Persilja - 18 maj 2009 08:59

Jag önskar att ALLA läser den här artikeln. Läs hela om ni läser.

Den säger så mycket mer än det som stått i tidningarna om bråket i  Vojakkala.

Den säger något som vi alla måste lära oss. Att vara kritiska. Att inte tro på det som står i tidningen, eller det som grannen berättar, eller det som sägs i skolan eller på arbetsplatsen. Allt är inte vad det ser ut att vara. Allt är färgat av människors åsikter, fördomar och förutfattade meningar.

Jag säger inte nu att Maciej Zarembas artikel är helt igenom sann. Det kan jag inte, det kan bara han veta. Men jag tror att det ligger en hel del sanning i det han skriver.

Jag har misstänkt det själv. Som kritisk läsare.

Tidningarna har hela tiden uppgett att det varit ett "ständigt bråk" sen familjen flyttade in. När jag insåg att det var zigenare det handlade om har jag anat att det varit inskränkta bybor som försökt få bort dem.

Läser man hela artikeln av Zaremba så förstår man hur allt kan ha gått till.

Det sorgliga är att fördomarna vann. Byborna fick som de ville till slut. Familjen är i det närmaste sönderslagen nu sen flera av dem fått långa fängelsestraff.

Läs och begrunda. Gör det. Det lär oss en massa viktiga saker. Hur fördomar kan göra en del människor helt galna. Hur vi på sidan om förleds att tro att det ligger något i dessa fördomar när saker provocerats fram.

Att läsa om hur familjen bojkottats i byn,att ingen har fått hjälpa dem utan att bli utfrysta, ingen har vågat för då har de själva blivit utfrysta, läs, och förvånas över oss människor.

Jag skäms!

Jag mår illa.

 
 
Ingen bild

Sylvia

18 maj 2009 09:45

Jag har läst artikeln som förövrigt verkar vara väl underbyggd och det är en skrämmande bild som växer fram jag måste va ärlig och säga att jag gått på det har sett Insider och lite övrigt som handlat om familjen...tur att det finns någon som genomskådar det men att det ska ta så många år...hemskt vad ska man säga och göra? Känns som man måste smälta det lite först../Sylvia

 
Ingen bild

winterkrona

18 maj 2009 09:57


Jag kan inte göra annat än att hålla med dig! Du skrev det jag tänkte under tiden som jag läste artikeln. Människor kan vara så fruktansvärt inskränkta och det skrämmer mig lika mycket varje gång något liknande händer. Det skrämmer mig att det fortsätter att hända gång på gång.

Jag vill inte sluta tro att vi människor någon gång blir 'upplysta' och ser förmågan till egen dumhet och dess konsekvenser.

Kram till dig :)
(kul bloggsida! *läser lite mer*)

 
Ingen bild

Persil,ja

18 maj 2009 09:57

sylvia: visst har man gått på det och det är ju DET som är så skrämmande. Att media har denna makten. Slarvigt journalistarbete eller medveten mörkning, vilket som är ju lika skrämmande! Därför är det så viktigt att vi läser och LÄR oss något. Att läsa än mer kritiskt. Jag har själv varit med och påverkat massmedia för många år sen när ett jobb jag hade skulle flyttas av politiska skäl (glesbygdspolitik). Jag fick bra kontakt med pressen och de skrev allt jag sade. Och hur mycket som helst. Det var i tidningen varje flera ggr varje vecka och blev en stor känd nyhet. Då var det sant för mig, men så här efteråt inser jag ju vilken otroligt vinklad bild media gav, via mig. Då lärde jag mig hur åtminstone lokalpressen fungerar. De skriver om det som händer som är så stort att det "hörs", och det som inte hörs kan man göra hörbart för de vill ha tips. Det blir ju då en svaghet hos nyhetsrapporteringen att den styrs av vem som hör av sig...

 
Ingen bild

Persil,ja

18 maj 2009 10:00

winterkrona: Mest skräms jag av hur media rapporterat. Hade de sett det uppenbara genom att själv försöka vara fördomsfria (ett krav för att komma in på journalisthögskolan?-hehehe vilket skämt!) så hade både händelseförloppet och domen efteråt sett annorlunda ut. Bråket kanske upphört innan det ens blvit något.

 
jenny

jenny

18 maj 2009 10:15

sorgligt och skrämmande! Att det finns sådana inskränkta människor och att media hejar på dem! Är media så desperata att det säljer sin själ för att få till en spännande historia som ger tittasiffror/fler sålda lösnummer?

http://metrobloggen.se/jennyelf

 
winterkrona

winterkrona

18 maj 2009 10:23


Persilja; jo det har du ju rätt i, men samtidigt tycker jag att vi som läser också har ett ansvar. Att vi inte får glömma bort vår egen kraft och förmåga till att försöka se bortanför det som vi blir "informerande" med...

Och visst är det bra att det trots allt dyker upp en artikel som denna som motvikt till vad som brukar skrivas!

Om rätten har resonerat så ytligt som nämns...hua...man blir ju rädd...

http://winterkrona.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persil,ja

18 maj 2009 11:00

Jenny: Sorgligt att det finns inskänkta människor, sorgligt att media fortsätter inskränktheten och sorgligt att vi läsare påverkas att bli inskränkta även om en del av oss försökt hålla oss kalla och klara så har medias repportering sått ett frö av fördomar i oss. Och så är det inte sant. Förjävligt. Detta är ju bara ett exempel av många. det är ju det som gäller att vi förstår. Allt media skriver och rapporterar är ju färgat av enskilda eller gruppers åsikter. Medvetet eller omedvetet.

Winterkrona: Precis! Det är därför jag vill att alla läser aritleln för att om möjligt få en ahaipplevelese. Tyvärr tror jag att det överlag är lite dåligt med det kritiska tänkandet bland gemene man...
Att rätten resonerat så som de verkar gjort är inget annat än en skandal.

 
Caroliiine

Caroliiine

18 maj 2009 11:09

Ja man blir ju riktigt rädd när man läser!.. :O Sorgligt.
/Caroline

http://carolineabrahamsson.bloggagratis.se

 
jenny

jenny

18 maj 2009 11:16

absolut, det är väl nästan omöjligt att vara helt opartisk. Men man hade ju hoppats på att journalister prövar att se händelser och skeenden från olika perspektiv och från alla inblandade. Jag trodde det var en av de ting man lärde sig på högskolan... Detta verkar jag ju vara ett praktexempel på att man bara har lyssnat på en sida av historien och sedan skrivit "sanningen" utan att höra den andra sidan. Så brukar det väl gå till i granskande medier..? Att alla ska få en chans till att uttala sig innan dom faller?

Men det ska bli spännande att se händelsutvecklingen i denna sak. Jag hoppas att DN's artikel få folk att vakna.

http://www.metrobloggen.se/jennyelf

 
Ingen bild

Persil,ja

18 maj 2009 11:23

jenny: Ja, man undrar ju hur SÅ många medier kunnat köra detta race så ensidigt. Det ska bli "kul" att se de bespotta och smutskasta artilkelförfattaren. För HUR ska de annars ta sig ur detta. Ja, jag vet, med tystnad. Det brukar vara deras effektiviaste sätt. Tig ihjäl historier eller människor. Så styrs vårt land för överigt. De som media inte skriver om får dåliga opinionssiffror. Fan vilken makt de har!!!

 
Ingen bild

linda-loo

18 maj 2009 12:06

HUR kan det få gå till så här i rätts Sverige? Vi som gärna slår oss för bröstet över vår demokrati, humanitet och upplysthet. Jag blir så arg och ledsen över hur människor i "maktposition" missbrukar folks förtroende för egen vinning skull. Det är så tragiskt att en familj har slagits fullständigt i spillror.......

 
Ingen bild

aaaaanonym

18 maj 2009 12:37

Ja, allt kan ju ses från olika håll. Jag har inget emot romer som grupp. I staden där jag växte upp bodde inte många men en trevlig familj fanns det. Så jag hade inte träffat på så många innan jag flyttade hit till Haparanda. Men av de jag träffat här så beter sig 2/3 riktigt illa.
Min man driver en butik och dom är inne och tar saker, terroriserar de andra kunderna, skriker och hotar personalen. Polisen gör INGENTING! Dom är jätte rädda för att bli anklagade för att vara rasister. Tycker det är skittråkigt för de romer som lever efter våra lagar att de andra förstör deras rykte.

Jag är långt ifrån insatt i fallet men jag vet att vissa romer i den här komunen inte bryr sig om svensk lag what so ever....

 
Ingen bild

Persil,ja

18 maj 2009 12:47

Linda-loo: Det är nog när man slår sig för bröstet det är dags att börja se över sin demokrati. Man ska aldrig slå sig för bröstet.

Aaaaaanonym: Det är säkert som du säger. Men kanske kanske kommer sig detta av det bemötade de fått i ert samhälle?? Jag vet när jag jobbade på en stor mataffär som ung, så skickades vi ut att spana så fort det kom in zigenare i butiken. Helt bisarrt. Skulle jag ha varit de hade jag snott på pin kiv för att ALLA förväntade sig det. Det är ett komplext problem, och det du säger är tråkigt. Men problemet är ju EGENTLIGEN bara det att om en rom stjäl så dömer vi de andra. Du skriver det ju själv. De "förstör deras rykte". Hur så? Varför görs den kopplingen? Om en infödd svensktalande haparandabo stjäl, tror du ni då att ALLA svensktalande haparandabor stjäl? Det är liksom ett tankefel egentligen för att de syns som en grupp och är i minoritet. Detta är ju ett gammalt fenomen. Naturligtvis ska allt ses från olika håll men har Vojakkalla fallet setts från alla håll? Tack för att du kommenterade! Det är bra att höra många sidor av saken och jag respekterar dina åsikter.

 
Ingen bild

Jultomten

18 maj 2009 15:06

Jag förstår inte hur man som prästen Veikko Määttä gjorde, hyra ut sitt hus till en mördare och barnmisshandlare enbart för trakassera sina grannar. Har karlen inte läst bibeln? Han borde bli bannlyst av kyrkan!

 
Ingen bild

Meiji

18 maj 2009 18:48

Fyrabarnsmammam skriver: "något som vi alla måste lära oss. Att vara kritiska. Att inte tro på det som står i tidningen".

Och man måste också fråga sig, vad journalisten AVSTÅR FRÅN att berätta...

Här är några axplock av vad Zaremba medvetet utelämnar.

Zaremba framställer det som "Prästen" var familjens närmaste granne, när familjen flyttade till byn.

Det stämmer inte. Det var en annan familj som kommunen gav beskydd under två timmar varje dag (pga familjen Grönfors agerande) tills denna familjs situation blev ohållbar. Till slut löste kommunen in deras hus.

Denna familj var inte den enda som flyttade - andra flyttade utan att få sitt hus inlöst.

Medievärlden har intervjuat Haparandabladets ansvarige utgivare (som säger):

"- det är många av deras grannar som flyttat innan den senaste grannen flyttade in.

Har Maciej Zaremba pratat med dig?

– Ja och jag har försett honom med tidningsklipp, bland annat om alla de familjer som tvingats flytta, men det har han valt att inte ta med i sina artiklar."

Läs intervjun:

http://www.medievarlden.se/etik-a-politik/6-etik-a-politik/9537-oerjan-pekka-maciej-zaremba-ger-en-foerenklad-bild

Zaremba skriver, att "det aldrig existerat någon terrorfamilj i Vojakkala".

Mjaha...

Pappa Grönfors förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret sedan 1992.

Han har dömts för våldsamt motstånd, olaga hot och ofredande.

Pappa Grönfors debuterade dock inte i belastningsregistret 1992 - i början på 80-talet angrep han en man med yxa. (Denna händelse utspelade sig i Kalix.)

Och han är även straffad i Finland för våldsbrott på 1970-talet - vilket ju är svårt att förklara med hur han och hans familj bemöttes ca. femton år senare i byn Vojakkala...

Den ene sonen, som nu dömts, förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret.

Den andre sonen, som nu dömts, förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret, bla dömd till 10 månaders fängelse för olaga hot 2007.

Någon av sönerna (kanske den person som Zaremba fokuserar på?) har vistats på ett psykiatriskt behandlingshem efter att ha överfallit en man med kniv.

De båda döttrarna, som nu dömts, förekommer under åtta resp. tre avsnitt i belastningsregistret.

Ytterligare en 33-årig dotter i familjen Grönfors var tidigare straffad både i Sverige och Finland, när hon dömdes såväl i tingsrätten som i hovrätten (aug. 2008) för grov våldtäkt, rån och olaga frihetsberövande.

Offret var en 60-årig kvinna.

Hon besökte (tillsammans med sin bror) en kväll i januari den 60-åriga kvinnan i hennes lägenhet i Haparanda. (De kände varandra något eftersom lägenhetsinnehavarens son tidigare hade haft sällskap med henne.)

Syskonen tvingade under knivhot och med slag och sparkar till sig en plånbok med tusen kronor.

Under knivhot tvingade syskonen därefter den 60-åriga kvinnan att onanera åt mannen och tvingade henne att utföra oralsex med mannen och också oralsex med kvinnan.

De drog målsäganden i håret så att hårtussar lossnade, sparkade och slog henne. Målsäganden fick av misshandeln smärta, rodnader, hudavskrapningar och svullnader på huvud och kropp.

Syskonen berövade sitt offer friheten genom att förvägra henne att lämna bostaden. (De ska ha tagit hand om hennes telefoner, sladd till datorn och blockerat ytterdörren genom att lägga sig innanför den. )

Brodern som ska ha varit med på brotten har inte kunnat ställas inför rätta då hans vistelseort var okänd skriver SR.

Här är ett par länkar om just det fallet:

http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=2274393

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3758443

Zaremba framför, att familjen Grönfors extrema brottsbelastning är en följd på "struntanmälaningar" mot dem och att "selektiv information steg för steg gjorde familjen till var mans nidingar".

Domar för bl.a dråpförsök, grov våldtäkt, rån, olaga frihetsberövande, ofredande, olaga hot m.m skulle vara en följd av "struntanmälaningar"??

Zaremba utelämnar vidare, att delar av händelseförloppet (i det fall han fokuserar på) dokumenterades m.h.a en videokamera. Inspelningen ingick i bevisningen, då den påvisade, att flera av de dömda fanns på plats i nära anslutning till mordförsöket.

 
Ingen bild

Persil,ja

18 maj 2009 19:46

Jultomten: Ja det är konstigt.

Meiji: Tack för infot. Känner igen en del men visste inte kopplingen. Man ska uppenbarligen inte tro allt som står i tidningen. ;D
Ja, detta är en diger historia. Det vore jävligt intressant att få ALLA fakta på bordet, det du skriver som jag hört en del av men inte alls vetat kopplingen till denna familj. Vet media om det? Vet NSD och NK om detta????? Vem är du som skriver, hur har du alla dessa fakta. Hur vet du att det gäller denna familj?????? Nu är jag skeptisk till allt jag läser i denna fråga. Det som var uppfriskande med Zarembas artikel var vinklingen från gärningsmännens sida. Nu får jag vinklingen ännu mer från offrens sida. Men vem talar sanning???????????????
Varför har det inte skrivits om sambanden med Vojakalla och dessa brott som du länkar till?
Ja, du vände verkligen på kakan eller kanske ännu hellre stenen där mycket krälade fram. Jag blir helt förvirrad. Måste smälta.

 
Jennie

Jennie

18 maj 2009 22:41

Jag kan inte annat än känna hat mot denna familj.
Året var 1987 och då skrek dom och gapade för att jag lekte vid vägkanten då dom körde förbi med sin häst, jag var då 5år.
Min gammelfarfar ifrågasatte hur dom kunde gapa åt ett barn och då satte allan kniven mot hans strupe och sa att han skulle inte säga vad dom inte fick göra.
Har sett och upplevt deras idioti under 20års tid och för mig hade dom gärna kunnat få försvinna från denna planet..

http://www.cocine-syr.blogspot.com

 
Ingen bild

Persil,ja

19 maj 2009 06:42

Jennie: Oj. Låter ju inte alls bra.

 
Ingen bild

Lisko

20 maj 2009 22:22

Intressant artikel, jag blev väldigt berörd! Det är fördjävligt allt det som har hänt, från båda sidor. Och man ska såklart inte tro allt man läser, men det gör man ju oftast.

 
Gitte

Gitte

25 maj 2009 18:45

Ser ut som en fågelholk just nu, sitter och läser ikapp din blogg och ser att vi har reagerat både starkt och likvärdigt på samma artikel!

http://www.bortbytingen.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards