Direktlänk till inlägg 6 augusti 2009

Tankar en vanlig torsdagskväll...

Av Persilja - 6 augusti 2009 23:20

Vissa dagar tar jag med mig en hel hög med kokböcker och sätter mig och bläddrar. Jag kan bli så katastrofalt less på den mat vi äter. Det blir lätt samma samma. Då tar jag delar ur min kokbokssamling och sätter mig och bläddrar. Jag hittar recept som får det att vattnas i munnen. Jag skriver ner var jag hittat dem och vad jag ska handla hem och så provar jag nya rätter. Ni som följt mig ett tag vet kanske att jag inte är någon receptslav och därför blir det mesta varianter av recepten. Ett recept jag hittade var lax i ett paket. Det ska jag testa. Lax i ett paket med schalottenlök och så en röra bredvid som hade ett fint namn (gremolada?) som jag inte riktigt kommer ihåg men den innehöll lime, citron och nåt mer...som jag just nu i mitt lite trötta tillstånd inte heller kommer ihåg...

Det är ett härligt jobb att bläddra fram recept ur snygga kokböcker. Jag väljer väldigt mycket mina kokböcker med ögat. Snygg layout och jag är såld!

Ovan ses Monika Ahlbergs kokbok "Min mat" som är fylld av bra recept och dessutom en hel del livsstils- och miljöbilder. Sånt roar mig.

Jag tog ut kokböckerna i trädgården idag och satt och bläddrade men fann mig snabbt liggandes på rygg. Det har blivit en hel del ryggläge denna vecka i hängmattan och på trädgårdssoffan. Sköööönt.

Perspektivet ändras en del vid ryggläge.

Allt blir annorlunda.

Dotterns hår har också solblekts. Hon ser så stor ut underifrån!

Min dotter vägrar köpa "tjejkläder". Det vill säga det som erbjuds på "tjejavdelningarna" på diverse klädkedjor. Hon gillar inte de kläderna. Så vi går på "killavdelningen" istället. Det är bra. Hennes stil är så cool. Stora slappa T-shirts och lediga brallor. Inget figursytt. Bara lediga sköna lekvänliga kläder. Jag tycker det är strongt av min dotter att våga bryta mönster. Att tänka själv. Fast ibland blir jag rädd att det är jag som påverkat henne. Att hon väljer så här för att mamma är "feminist"...?

Äsch. Jag tänker för mycket.

Hon väljer som hon gör för att hon tycker om de kläder hon väljer och nånstans har jag lyckats få henne att se förbi de dumma könsgränserna. Jag pratar ofta om att "någon" bestämt vad som ska vara kill och tjejsaker. Jag har försökt få henne och alla barnen att välja själv. Att ignorera kill och tjejavdelningar och välja fritt. Sen vet jag inte om jag omedvetet fått henne att gå till killavdelningen...?

Jag tror att hon valt själv! 

Men tanken slog mig...skulle jag vara lika glad om någon av sönerna shoppade på "tjejavdelningen"...?

Det skulle jag antagligen inte och varför i h-e är det så?????? Morr! Har en hel del arbete att jobba med mig själv!!!!

 
 
Linda

Linda

7 augusti 2009 00:25

Hej!!

Känner igen mig med det där att maten ofta blir samma.. Men nu har jag fått ny inspiration under semestern då jag hälsat på Susanne & hennes familj och blivit bjuden på lunch och middagar flera gånger.. För hon är verkligen en super(mat)mamma =o)
Min dotter som är 13 år klär sig oxå i sweatshirtbyxor & stora slappa tröjor & toppar... Hon älskar även retrokläder..handlat en massa på myrorna o andra secondhandbutiker.. Men man ska vara glad att dom bryter mönstret å har lite annorlunda stil.. När hon var liten gick hon alltid i ursöta puttinuttiga flickkläder & pippilottor i håret..kanske därför hon bytt stil totalt nu när hon säger till och får bestämma vilka kläder hon vill ha

Ha en fin kväll!!

http://www.lantligt.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persil,ja

7 augusti 2009 00:30

Linda: Ooooh! I know! HON kan laga god mat hon!!!! Det är en fröjd att hälsa på där. Hör du det Susanne!!! :D
Ja, det är kul när de vågar vara lite egna...!

 
Berith

Berith

7 augusti 2009 08:23

Ja det känns ofta som man fastnar i samma hjulspår då det gäller maten...det är tur att det finns kokböcker som man blir inspererad av , jag är inte heller någon *receptslav* gör mina varianter på olika maträtter , men läser gärna recept ;))
Det är bra gjort av dottern att ha sin egen stil och inte följa med strömmen ! =)

Ha en skön dag i solen =)
Kram =)

http://maxmax.bloggagratis.se

 
Mynta

Mynta

7 augusti 2009 09:16

PRECIS så brukar jag också göra!! Men man ska ha TID och vara MOTIVERAD!! När skolorna börjar igen, och det börjar lukta höst ute, DÅ brukar jag känna motivation för att ta tag i och "strukturera" vardagen igen! Kan du inte tipsa om nåt gott favverecept ur de du hittade igår, sedan?? Behöver inspiration...

Testar du min falkblick, förresten??
KLART jag noterade glasfrukterna på trädgårdsbordet!! Det är från den "samlingen" som mitt urfina lilla blå plommon kommer, alltså? Eller hur? Plommonet trivs SÅ bra på vårt matbord, ska du veta! Frotterar sig med den ena fina blombuketten efter den andra...

Possi.

http://livetenligtmynta.bloggagratis.se

 
susanne

susanne

7 augusti 2009 10:01

Rodnande tackar jag för "mat kommentaren" men jag gillar att laga mat ;)
kokböcker är mat för öga och själ ;)
ja jisses vad tösen växer... ja man myser i vädret.....

http://supermamman.bloggagratis.se

 
maloppa

maloppa

7 augusti 2009 11:38

Så det är hos dig solen har varit, undrade så. Hit till västkusten kom den först igår till stora sonens förtret "Nu har jag varit här i tre veckor och när jag ska åka till pappa kommer solen". Dessutom åker de till mallis på lördag så de får ju sol ändå....
Brukar precis som du inspireras av kokböcker, laga något enstaka recept men sedan improviserar jag allt som oftast ändå. Brukar bli både gott och omväxlande.
Ser fram emot en ledig helg i detta fina väder, ska njuuuuta....

http://maloppas.tradgardsblogg.se

 
Ebba

Ebba

7 augusti 2009 12:02

Kul att din dotter tänker själv och väljer utifrån eget behov. Men jag tror att man alltid påverkas av ens föräldrars värderingar och det är väl så det ska vara! det är ju bara bra om hon snappat upp det du pratat om och sen gör om det till sitt.
Sen är det ju så där att man får rannsaka sig själv kring sina egna värderingar. Många känner nog som du, att det inte är riktigt ok om killar går till "fel" avdelning. Och då är man ju på ny kula igen...
Till syvende å sist handlar det om att inte begränsa en människa pga kön utan ge alla individer möjlighet att välja.

http://haljuteberget.blogspot.com

 
frida

frida

7 augusti 2009 13:11

Kanske dags att testa nån ny slags mat? T.ex vegansk sådan? :D Jag är inte själv vegan, men äter rätt mycket vegansk mat till vardags. Undantagen är mestadels smör, bregott, yoghurt och ibland ägg.

Jag har inte varit sugen på att laga mat på hela sommaren, men nu tror jag att jag ska göra ett försök att väcka intresset till liv igen. Tror att det är som med all annan inspiration - man kan jobba sig fram till den. Jag lånade "Vegolandet Veganias kokbok" på bibblan, har blivit tipsad om att den är väldigt bra. Inga inspirerande bilder tyvärr, men typ 500 recept på allt möjligt.

Apropå om du påverkar din dotters klädval på nåt sätt, så är det kanske så att man alltid gör det i nån mån...även döttrar som väljer "flickiga" kläder gör nog det p.g.a påverkan från sin omgivning. Man vill gärna tro att man är helt "fri", men det är nog ingen av oss. Det är jättebra att du gett henne förutsättningar att se bortom de dumma könsgränserna, som du skriver. Heja dig!

http://www.kulturkoftan.se

 
elaina som ber Dig kika här...

elaina som ber Dig kika här...

7 augusti 2009 16:12

Hej på Dig P!
Nog äre så att matlagningen med jämna mellanrum går i stå. Lätt det blir mycket same-samma-but-different, men att hålla sig strikt till andras fiina recept är mest jobbigt! *kliar-i-kryddfingrarna*
* * * * * *
Va gôtt att DotraDin går sina egna klädvägar! Min Frk.Tonåring är sååå fjårtis så jag nästan kräks på ´na! ALLT ska va precis som alla andra: snudd på inunderkläderna! Men där sa jag (under (45minuters smsterror) STOPP, blankt nej-nej-NEJ å inte en dag förrns Du blir byxmyndig-om ens då! (vi snacka STRING å då menar jag inte 50talshyllorna!!!)
GaaAaahL!
Gläd Dig åt Din FinJänta å hoppas hennes klädstil håller i sig. För egen del hoppas jag att min kommer på bättre tankar å odlar ett helt eget mode så småningom: det är ju gott gry i´na, trots allt...
#0P
ps: jag har KNALLgrönt i sovrummet nu!

http://elaina.bloggagratis.se/2009/08/06/1886430-f

 
Ingen bild

Stora E

7 augusti 2009 17:40

Bara man inte tycker att killkläder är bättre för att man värderar killar högre än tjejer... En tanke jag får ibland när jag hör mammor vägra sina döttrar rosa: blått värderas högre...

Fortfarande sol och värme. Ofattbart underbart!

 
Bagarberta

Bagarberta

7 augusti 2009 20:00

Min yngsta - en dotter har också en egen klädstil. Jag har alltid varit stolt och lycklig när jag ser henne med sina tjejkompisar som ser ut som om dom är stöpta i samma form. Hon valde lite alternativ-punk stil och kan gå till symaskinen och snabbt sy ihop armarna från en tröja till en annan och göra en ny. Hon vet precis vad hon vill ha och gillar. Härligt!

Recept vad är det? Men man borde byta favoritrecept med varandra.

Har du testat wraps med tortillabröd och rullarna fyller du med hackad kycklingfilé och gör en ostsås med lite kryddor i. Perfekt att ha i frysen när dom blir akuthungriga. Man kan ha rätt mycket sås och lite kött :-) En grönsallad till och lite dressing och så är det klart.

http://blogg.passagen.se/sonbjo

 
Bertil och Linda

Bertil och Linda

7 augusti 2009 21:39

ser riktigt mysigt ut!!!

ha det gott!

kram!

http://bertilblogg.blogspot.com

 
Ingen bild

Britten

7 augusti 2009 22:21

Det är befriande att din dotter väljer kläder som är sköna att bära. Du har med all säkerhet gett henne möjlighet att göra det. Men det är inte alla tjejejr som skulle klara av det även om man fått möjlighet. Omgivning och samhälle är en stark påverkan.

Jag tror att det är därför det är svårare för killar att välja annorlunda. Samhället är om möjligt ännu hårdare mot dem som vill välja tjejkläder.

Och liksom du har jag upptäckt att jag själv inte är helt befriad från fördomar och begränsande könsroller, fast jag trodde jag var medveten och upplyst... Men alla våra barn som vågar ta stegen är värda att uppmuntras och få känna att det är naturligt.

Och jag har pojkar i min närhet som vågat. Att ha både fina hårsnoddar och halsband med fina pärlor. Men det har gått över med åren... Hur länge är det ok att pojkar väljer så, var går åldersgränsen? Åtminstone alldeles för lågt och betydligt tidigare än åldersgränsen de flesta har för flickor som kliver över normgränser.

Tack för dina tankar.
 
Ingen bild

maria

8 augusti 2009 08:51

hej hej
tillbaka från landet så nu kan jag surfa runt på nätet igen.
vilket långt hårt du fått!!!fin bild föresten .skulle passa i i en bok,du vet när man kan läsa lite om författaren.
å vad jag svamlar,suck
nu ska jag spana igenom allt jag missat.
kram kram

 
Lycke

Lycke

8 augusti 2009 13:07

ÄÄÄÄNTLIGEN HEMMA!!!!!!!!!!!!
Kan inte säga nog mycket hur skönt det känns, hur bra vi än har haft det ute på luffen!!!
Ja, jag berättade ju hur tröt och sliten jag kan bli av det...och inget är ju skönare än att komma hem när man varit borta ett bra tag...

Men vad ljus hon har blitt dotra din...nästan så jag inte kände igen henne här! Och vad härligt jobb att sitta och skapa egna recept ur fina receptböcker..är bara alltför dålig på att ta mig tid till sådant...fortfarande blir det enklast möjliga..kom hem igårkväll och håller fortfarande på att packa upp...

Hemmakramar Lycke

http://till-vidas-ara.bloggagratis.se

 
Skrotmamman

Skrotmamman

8 augusti 2009 18:37

Känner igen det där med kokböcker, jag gör precis likadant. Tycker bara att det finns så mycket konstiga ingredienser.....tur att man kan modifiera recepten =) Fick ett recept på en fantastisk kycklingsoppa av min mamma häromdagen, den älskade vi allihopa så den kommer nog med i vår matlista! =) Ha det gott!!

http://skrotmamman.bloggagratis.se

 
kardemomme

kardemomme

8 augusti 2009 20:30

Hei du :))
Det der med mat er både en morsom og en slitsom sak..Slitsomt er det når man kommer fra jobb og alle er sultne og det haster med å finne på noe som både er sunt, godt og raskt laget. Mens dene morsomme delen er den hvor man har tid til å lage noe ekstra og har overskudd og lyst til å eksperimentere..Som deg elsker jeg å lese kokebøker men jeg blir også inspirert av å spise på cafeer eller være ute og reise.
Våre reiser har gitt oss noen nye gode oppskrifter som også har blitt minner fra turene våre. Boken til Monika Ahlberg har jeg også. Selv om Rosendals hagecafe er favoritten over dem alle liker jeg også godt praktboken Min mat! Som du sier har den flotte bilder man kan fordype seg i.
Jeg har vært på Rosendal i Stockholm noen ganger og det er et av de stedene som inspirerer mest i matveien. Både når det gjelder kaker og deilige salater og små matretter! Et vidunderlig sted!
Ha en fin lørdagskveld! Klemmer fra Kardemomme :))

http://husetvedbekken

 
Cattis

Cattis

10 augusti 2009 15:03

Vilken inspirerande bild med alla kokböcker...den högen skulle jag också vilja kika i. Jag brukar också gå igenom mina kokböcker och hitta lite andra recept än korv och makaroner var och varannan dag...ioförsig så lider inte barnen av det..fniss..pannkaka hela veckan, det vore nåt det. Nää...tror inte det. ;)
Kramis!

http://kathis.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se